SPLOŠEN OPIS ČRNEGA RUSKEGA TERIERJA

Črni ruski terier izvira iz nekdanje SZ (Rusije) in je edina službena pasma, ki je nastala v tako kratkem – štiridesetletnem obdobju . Kot službeno pasmo jo je zavod za vzrejo službenih psov ”Rdeča zvezda” ustvaril iz pasem: veliki šnavcer, airedalec, rottweiler ter majhen delež  moskovskega potapljača, ki pa je nastal iz novofundlanca, kavkaškega, srednjeazijskega ovčarja in … (več o nastanku pri ZGODOVINI PASME). Leta 1957 so pse prvič predstavili na državni razstavi v Moskvi in pritegnili veliko pozornost, v svetu pa se je pasma prvič predstavila v Helsinkih leta 1975. Leta 1984 jo je FCI uradno priznal pod imenom »črni terier«. To ni terier v pravem smislu, zato ni uvrščen v III. skupino FCI med terierje, ampak v II. skupino FCI med velike pasme in molose.

Iz vojaških rok se je vzreja kmalu preselila v ljubiteljske in tako je do takrat grob tip psa  postal stabilen, umirjen, vodljiv in vdan družinski član ter dober človekov spremljevalec. Gospodarju rad ustreže, postane pa oster in bliskovit, ko čuti, da so njegovi bližnji ogroženi. Še posebej do otrok je zelo požrtvovalen. Rad vzpostavi hierarhijo z družinskimi člani. Do drugih živali je toleranten in nima lovskega nagona. Ne prenaša osamljenega življenja in verige, zato potrebuje človeka, ki bo imel čas zanj. Priporočljiva je dobra socializacija in dosledna ter disciplinirana vzgoja. Je odličen za šolanje, pameten, samozavesten in zanesljiv. Vzgoja se naj začne že pri mladiču, šolanje pa pri štirih do šestih mesecih v mali šoli, saj takrat že doseže precejšnjo velikost in težo.  V stanovanju je neškodljiv in skoraj neviden.

Črni ruski terier je nadpovprečne velikosti: psice 68 – 72 cm in psi 72 – 76 cm (več v FCI STANDARDU). Teža je okrog 45 – 60 kg. Je zelo skladen in eleganten ter skoraj kvadratnega formata. Celotno telo pokriva črna, dolga, valovita in zračna dlaka, ki je brez vonja in ob rednem česanju ne izpada. Na glavi je značilen dolg čop in brada. Na okončinah je dlaka daljša, po telesu krajša. Oskrba zahteva vsaj enkrat tedensko krtačenje,  kopanje na 2 – 3 mesece ali po potrebi. Striženje je obvezno in v skladu z merili 3 – 4 krat letno.

Lepo vzgojen in urejen ČRT bo v ponos vsakemu lastniku.

sl_SI
FooterImage
Telefon: 031 578 619 in 041 621 115
E-pošta: neli.suler@gmail.com
Naslov: Kasaze 19 3301 Petrovče, Slovenija
Copyright © 2020 Bella Fantasia