PRIPRAVA ČRNEGA RUSKEGA TERIERJA ZA RAZSTAVO IN 
NJEGOVO UREJENO PODOBO

Črni ruski terier je bil v osnovi razvit kot delovna pasma, zato je nad njegovo sposobnostjo šolanja in visokim pragom potrpežljivosti navdušen vsak novi lastnik. S samozavestjo in hkrati mirnostjo očara vsakogar. Je izredno skladen, močen in eleganten pes, ki s svojo urejeno podobo postane ponos vsakega lastnika. 

ČRT zahteva precej redne nege, saj ga moramo v primerjavi z drugimi pasmami  tedensko česati, na mesec ali dva (ali po potrebi) kopati in tri do štirikrat letno striči. Njegova velika prednost pa je, da ima gosto in zračno dlako črne barve, ki je brez pasjega vonja in ne izpada.

Da je naš ČRT pravilno ostrižen, je potrebno obiskati nekaj razstav, kjer se nam predstavijo pravilno negovani psi. Če pasji frizer te pasme ne pozna, bo naš terier hitro postal »ruski šnavcer«. Tako se je ob prvem striženju naše psičke zgodilo tudi nam, naše  razočaranje pa smo ob novi podobi težko skrivali. Če smo se hoteli tudi sami pojaviti na razstavi, smo se bili primorani (seveda ob veliki pomoči Natalije, strokovnjakinje te pasme) naučiti te frizerske umetnosti; bolje rečeno kiparjenja živega kipa. Ker želimo, da so tudi naši mladiči urejeni in pravilno ostriženi, jih strižemo pri nas. Marsikdo pa se bo te umetnosti lotil še sam, saj je to za lastnike pravi izziv.

Pa naj nekako predstavimo cel potek nege od česanja, kopanja, pa do striženja in sušenja našega ČRT –ja:

ČESANJE

Pred kopanjem je potrebno psa temeljito prečesati in sicer najprej z redkim in nato z gostejšim glavnikom. Ni treba mučiti svojega psa s puljenjem dlake, če nočete , da bo imel modrice ali poškodbe na koži. Temu se izognemo z rednim česanjem, saj s tem kožo prezračimo in preprečimo vozlanje in zastajanje prahu, ki lahko povzroči celo kožno alergijo.
Pes nima osebnih ambicij in ga ne skrbi, če je pameten ali ni; misli, da je njegovo poslanstvo stati, ko ga češejo in strižejo. Če ga češemo ne da bi mu povzročali kakršnekoli bolečine, mu bo ta procedura v veselje. To je  kot prijazno sporočilo zanj. Najdite si 5–10 minut na dan, da ga skrtačite in mu odstranite vse smeti.

Če pa pasji kožuh le preveč zanemarimo in nastanejo neukrotljivi vozli, je bolje psa najprej temeljito okopati s šamponom in balzamom in ga nato med sušenjem previdno razčesavati.

UMIVANJE

Za običajno nego je dovolj uporaba navadnega pasjega šampona, za razstave pa je bolje uporabiti specialni šampon za črno dlako. Psa umivamo z razredčenim šamponom dokler ne nastane pena. Ko je kožuh impregniran s peno, ga temeljito speremo, saj ostanek šampona draži kožo. Pes se bo drugače še nekaj dni potem močno praskal. Dobro je, če ga še poplaknemo z balzamom, ki je priporočljiv tudi za zdravljenje odrgnjene kože, lusk,.. Pa še česanje nam bo kasneje šlo bolje od rok.
Vodo nato ožmemo s telesa in ga osušimo z brisačo. Za sušenje lahko uporabimo fen (Pet dryer).

strizenje
STRIŽENJE–GLAVA

Potrebno je omeniti, da za striženje potrebujemo posebne dolge škarje za pasjo dlako in dovolj močen električni brivnik (45 W). Pri striženju si pomagamo z glavnikom ali krtačo, da dlako izčesavamo navzven.

GLAVO počešemo navzdol na obeh straneh lobanje, dlako na gobcu pa v smeri rasti dlak (da izvlečemo mrtvo dlako). Dlako na ušesih pobrijemo (3 mm glava brivnika) na zunanji strani od spodaj navzgor, notranjo stran pa pobrijemo čisto na koncu striženja, da male ostre dlake ne delajo psa nemirnega. Visečo dlako na robovih ušes postrižemo s škarjami, vendar previdno, da ne poškodujemo kože.

ČELO–na vrhu glave si z glavnikom pripravimo obliko, ki jo bomo nato z brivnikom obrili. Velikost je nekako 4 in 4 cm (širina je enaka širini lobanje, dolžina pa od obrvi do ušes). Dlako, ki je ostala na zadnjem delu čela, postopoma ostrižemo s škarjami (2–3 cm), da počasi preide v dolgo na vratu. Izgledati mora kot nekakšna kapa, ki naredi efekt podaljšane glave.

LIČNI STRANI–umaknemo uho in obrijemo dlako pod njim in še navzdol po vratu. Nato ostrižemo dlako na licu, da je dolga okoli 2 cm. Lica morajo biti ravna. Če ima pes široko lobanjo, odrežemo dlako na licu krajše. Če pa je lobanja ozka, pustimo več dlake. To bo popravilo izgled glave. Glava mora imeti od spredaj obliko opeke–kratka dlaka na licih počasi prehaja v daljšo na gobcu in najdaljšo na bradi. Če glavo pogledamo od zgoraj, mora imeti pravokotno obliko in trikotno, če pogledamo s strani. Resa nad očmi ostane dolga in vzporedno z gobcem pada naprej. Ker ima med očmi dlaka vrtince in zakriva pogled pod reso, jo na kratko postrižemo v obliki trikotnika.

STRIŽENJE–VRAT IN PRSI

VRAT–ko brijemo pod ušesi, lahko potujemo z brivnikom navzdol po vratu. Spredaj se ustvari videz ovratnika srajce (ustvarjena je linija od prsne kosti do ramenske lopatice). Mejo med obritim delom in grivo postopoma postrižemo–prehod od obritega dela preko dolžine na levi in desni strani vratu (2–3 cm) do daljše dlake na grivi. Dolžina grive je odvisna od vsakega psa. Če je vrat tanek in dolg,  pustimo dlako daljšo; če je vrat kratek in masiven, pustimo dlako krajšo. Griva mora izgledati kot nadaljevanje vratu.
Na ramenih ostane daljša dlaka, prehod med kratko dlako na vratu in dolgo na ramenih pa mora biti prelivajoča–postrižene linije so gladke.

PRSNI KOŠ–striči začnemo od začetka prsnega koša in iz kratke dlake preidemo v daljšo (3–5 cm) in okroglo oblikujemo celo sprednjo stran. Če je prsni koš dobro razvit, ni treba pustiti dolge »srajce«. Ostra prsna linija je nekje v višini komolca in je usmerjena proti trebuhu. Pretirana masa dlake lahko ustvari videz čokate zgradbe telesa. Če bi poskusili skriti nerazvit prsni koš pod dolgo dlako, bi pritegnili pozornost strokovnjaka.

RAMENA–dolžina dlake na ramenih je od 3–5 cm.
HRBET–tudi hrbet postrižemo s škarjami, da dobimo natančno linijo od glave do repa. Dolžina dlake je enaka kot na ramenih in na straneh (3–5 cm). Predel hrbta pred repom še krajše plosko postrižemo.

REP je postrižen v skladu z dolžino dlake na telesu – nekje med 2 in 3 cm. Okrog spolovila postrižemo še krajše. Če je rep kratek, moramo pustiti na vrhu daljšo dlako, da ga navidezno podaljšamo. Sedaj se repa ne reže več, mu pa dlako na konici ostrižemo čim krajše.

STRIŽENJE–SPREDNJI NOGI

Nogi morata biti počesani navzgor, da lahko dobro postrižemo izstopajoče dlake. Oblikujemo nekakšen steber in sicer je lahko dlaka dolga preko 5 cm. Šapi postrižemo okroglo.

STRIŽENJE–ZADNJI NOGI

Začnemo striči od zadnjega členka navzgor. Najbolje, da kar pobrijemo in to vse do zadnjice in repa (naredimo nekakšne hlače). Prehod med to kratko dlako in daljšo na stegnu (3–5 cm) mora biti postopen. Če primerno ostrižemo stegno, lahko prikrijemo kakšno napako ali šibkost. Od členka navzdol oblikujemo nogo kot steber, šapo pa postrižemo okroglo.

strizenje2
ZA GROOMING pred in po

Po striženju mora imeti ČRT lepe in naravne silhuete. Njegov videz mora biti samoprepričevalen in poln moči ter brez vseh dekorativov. Nikar ne obupajmo, če nam »izdelek« ne bo že prvič všeč. Potrebno je nekaj vaje in rezultati bodo postajali vedno lepši. Ni pa zaman opozorilo, da češimo psa v stoječi pozi, saj ga bomo tako navadili, da nam bo lahko dolgo stal tudi med striženjem. Nemirnega psa je namreč zelo težko lepo urediti.   

(avtorica fotografij o striženju: Natalia Stolbova, Kennel Deneb-Keitos, Rusija in nekaj naših slik)

HIGIENSKO STRIŽENJE

Dlako med blazinicami temeljito postrižemo, da šape lažje čistimo. Na notranji strani stegen okolico spolovila postrižemo na kratko ali pobrijemo (še posebej je to potrebno pri psih, da se dlaka ne zlepi). Med obema očesoma dlako v obliki trikotnika na kratko postrižemo, da odpremo pogled. Skrbimo tudi za čistočo ušes, tako da jim odstranjujemo ušesno maslo in dlako, da se le ta ne zarašča v sluhovod.

(avtorica risbe higienskega striženja: Natalija Kolenc)

HIGIENA BRADE

Lepa, dolga in čista brada je ponos vsakega ČRT-ja. Potrebno jo je redno in temeljito brisati, česati ter vsaj enkrat na teden umiti s šamponom. Če pa se na bradi pojavijo glivice, jih lahko odstranimo s krpico namočeno v raztopino alkoholnega kisa in vode (v razmerju 1 : 5) in s sodo bikarbono, ki jo potresemo po dlaki. S tem odstranimo tudi neprijeten vonj. To ponavljamo vsaj nekaj dni

Video: Glivice na bradi

PREDSTAVITEV PSA NA RAZSTAVI

Psa je potrebno predstaviti na pravi način, glede na pasmo. Kariera naših ljubljenčkov je precej odvisna od nas, saj priti na razstavo nepripravljen pomeni dokajšnjo zmešnjavo in zadrego. Preden se podamo na to preizkušnjo je potrebno obiskati kakšno razstavo samo kot obiskovalec. Lahko si nastop izkušenih vodnikov celo posnamemo in doma vadimo. Če nas kdo pri vaji posname, lahko napake vidimo še iz drugega zornega kota. Dobro je, če na prvi razstavi pes sodeluje že kot mladič in začne kariero dosti zgodaj. To mu mora biti v veselje, ne kot muka.
Ko s prijavnico pridemo na razstavo, je potrebno poiskati svoj oštevilčeni ring. S sabo je dobro imeti pasji boks, posodo za hrano in vodo, razstavno vrvico ter glavnike in krtače. Pes lahko ob čakanju na svoj nastop mirno počiva v boksu (nanj ga je dobro navaditi že doma). Preden ga predstavimo v ringu, ga dobro prečešemo in uredimo, da bo zasijal v vsej svoji mogočnosti in lepoti. Med tekom ob nogi (malo stran od nas) ga lahko še malo motiviramo s priboljškom, da ne bo deloval nezainteresirano. Pes in vodnik morata delovati kot usklajena celota.

sl_SI
FooterImage
Telefon: 031 578 619 in 041 621 115
E-pošta: neli.suler@gmail.com
Naslov: Kasaze 19 3301 Petrovče, Slovenija
Copyright © 2020 Bella Fantasia